خب، بیایید با هم صحبت کنیم. اگر شما هم احساس میکنید که دوست ندارید از خونه بیرون بیاید، از تختخواب به سختی بلند میشوید، یا حس میکنید که دیگه از کارهای قبلیتون لذت نمیبرید، ممکنه اینها نشونههای افسردگی باشه. به خصوص اگر این احساسات بیشتر از دو هفته ادامه پیدا کنه.
افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی هست که ممکنه همه ما در مقاطعی از زندگیمون تجربه کنیم. حالا بیایید ببینیم علائم افسردگی چیه.
علائم افسردگی
افسردگی زمانی به عنوان یک اختلال شناخته میشه که علائمش بیشتر از دو هفته طول بکشه. بعضی از علائم رایج افسردگی شامل:
- احساس غم و اندوه مداوم
- گریه کردن یا تمایل به گریه
- از دست دادن اعتماد به نفس
- افکار خودکشی یا خودزنی
- حس گناه
- بیانگیزگی
- مشکل در تصمیمگیری
- عدم لذت از کارهای قبلی
- انزوا از اجتماع
- خواب زیاد یا بیخوابی
انواع افسردگی
افسردگی انواع مختلفی داره و نوع درمانش بستگی به شدت اون داره.
افسردگی خفیف
این نوع افسردگی معمولاً تاثیر زیادی روی زندگی روزمره شما نداره. ولی ممکنه حس کنید که روحیهتون پایین اومده و از کارهایی که قبلاً دوست داشتید، لذت نمیبرید.
افسردگی عمده
این نوع افسردگی شدیدتره و ممکنه نیاز به درمان دارویی داشته باشه. علائمش میتونه زندگی روزمره شما رو مختل کنه و روی خواب و اشتها تأثیر بذاره. افراد مبتلا به این نوع افسردگی ممکنه احساس کنن که هیچ ارزشی در زندگی ندارن.
اختلال دوقطبی
این نوع افسردگی با نوسانات شدید خلق و خو همراهه. ممکنه یک لحظه خیلی شاد و هیجانزده باشید و ناگهان به یک فاز شدید از افسردگی وارد بشید.
اختلال عاطفی فصلی (SAD)
این نوع افسردگی معمولاً با فصول پاییز و زمستان مرتبطه. وقتی روزها کوتاهتر میشه و هوا ابری میشه، ممکنه این نوع افسردگی بیشتر خودشو نشون بده. اما با شروع بهار، معمولاً این علائم کاهش پیدا میکنه.
افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان ممکنه بعد از زایمان برای زنان و حتی مردان هم پیش بیاد.
چه زمانی برای درمان افسردگی اقدام کنیم؟
حالا شاید بپرسید که چه زمانی باید به درمان فکر کنیم؟ وقتی که افسردگی شما روی زندگیتون تأثیر میذاره و احساس شادی رو از شما میگیره، وقتشه که به یک متخصص مراجعه کنید. خیلی از افراد مبتلا به افسردگیهای عمده فکر میکنن که هیچوقت درمان نمیشن، اما این فکر اشتباهه. با روشهای درمانی موجود، میلیونها نفر در حال غلبه بر افسردگی خودشون هستن.
وقتی که افسردگی دارید، زندگی نه تنها برای شما بلکه برای نزدیکانتون هم سخت میشه. اینجاست که مراجعه به کلینیک روانشناسی و استفاده از درمانهای مختلف اهمیت پیدا میکنه.
روشهای درمانی افسردگی
در ادامه به انواع روشهای درمان افسردگی اشاره میکنیم:
درمان شناختی – رفتاری
این نوع درمان به شناسایی و رفع افکار منفی کمک میکنه. فرضش اینه که «نحوه تفکر ما بر احساسات ما تأثیر میذاره».
درمان بین فردی
این نوع درمان به ارتباطات شما با دیگران توجه میکنه و میخواد بفهمه که چطور سلامت روان شما بر روابطتون تأثیر میذاره.
رواندرمانی پویشی
این روش به کشف افکار ناخودآگاه شما میپردازه و کمک میکنه تا احساسات و تجربیات قدیمی رو بشناسید.
درمان مبتنی بر ذهنآگاهی
این درمان برای افرادی که دچار افسردگی مکرر هستن طراحی شده و به کمک تکنیکهای ذهنآگاهی، الگوهای تفکر منفی رو از بین میبره.
اگر شما هم احساس میکنید که به کمک نیاز دارید، حتماً به یک متخصص مراجعه کنید. یادتون باشه که شما تنها نیستید و راهحلهایی وجود داره!
بشنوید: پادکست افسردگی با صدای دکتر رسا صوفی املشی
8 دیدگاه ها
در چه مواقعی میتوان از داروهای ضد افسردگی برای درمان اضطراب استفاده کرد؟
داروهای ضد افسردگی نسبت به بنزودیازپینها (مثل کلردیازپوکساید و اکسازپام) برای درمان اضطراب در بلندمدت مؤثرترند و ریسک وابستگی به آنها کمتره.
چرا داروهای ضد افسردگی سریع اثر نمیکنند؟
به خاطر زمانبر بودن ساخت فاکتورهای نوروتروفیک مغزی، پاسخ حداکثری به داروهای ضد افسردگی معمولاً یک تا دو ماه بعد از شروع درمان ظاهر میشه.
درود! من چهل سالمه و از ده سال پیش افسردگی دارم. یکی دو سالی بهتر بودم، اما از پاییز امسال دوباره حالم بد شده. بدون دلیل گریه میکنم و عصبی میشم. از خودم ناراضیام و از وضع موجود شاکیام. همسرم هم مشکل زود ارضایی داره و هیچ اقدامی نمیکنه. چیکار کنم؟
با توجه به علائمت، ممکنه دوباره نیاز به شروع درمان افسردگی داشته باشی.
چطور بفهمیم که افسردهایم؟
افسردگی 9 نشانه داره. اگه 5 تا از این علائم رو به مدت 6 ماه داشته باشی، باید به روانپزشک مراجعه کنی. علائمش شامل خلق افسرده، بیخوابی، کمخوابی یا پرخوابی، کاهش اشتها، بیحوصلگی، فقدان انرژی، کاهش علاقه به فعالیتهای روزمره و افکار مربوط به مرگ یا خودکشی هست. اگه این علائم طی یک ماه ظاهر بشه، حتماً باید به روانشناس مراجعه کنی.