اختلالات خوردن میتواند در افراد در هر سن، جنس، نژاد و با هر وزن، شکل و اندازه بدن رخ دهد. علائم جسمی، ذهنی و عاطفی از فردی به فرد دیگر و با توجه به نوع اختلالات غذا خوردن متفاوت است. درمان بیاشتهایی یا پرخوری عصبی ممکن است ترکیبی از شناخت درمانی، دارو درمانی و سایر درمانها باشد و برای رهایی این از اختلال باید به تراپیست پرخوری عصبی یا روانشناس بیاشتهایی در تهران مراجعه کرد.
اختلال خوردن چیست؟
اختلال خوردن یک مسئله جدی، پیچیده مربوط به سلامت روان است که بر سلامت عاطفی و جسمانی فرد تاثیر میگذارد. افراد مبتلا به اختلالات خوردن، روابط ناسالمی با غذا، وزن یا ظاهر خود ایجاد میکنند. بیاشتهایی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری همه انواع اختلالات خوردن هستند.
اختلالات خوردن از طریق مراجعه به کلینیک روانشناسی پرخوری عصبی و مشاوره تخصصی بیاشتهایی قابل درمان است. افراد مبتلا به اختلالات خوردن درماننشده ممکن است دچار مشکلات تهدیدکننده زندگی شوند.
شاید نیاز داشته باشید: روان درمانی بی خوابی
اختلالات خوردن چقدر رایج هستند؟
در حال حاضر در کشوری مثل آمریکا، تقریبا 20 میلیون دختر و زن و 10 میلیون پسر و مرد در آمریکا مبتلا به اختلال خوردن هستند.
اختلالات خوردن توسط چندین عامل پیچیده از جمله ژنتیک، زیستشناسی مغز، شخصیت، ایدهآلهای فرهنگی و اجتماعی و مسائل مربوط به سلامت روان ایجاد میشود.
انواع اختلالات خوردن چیست؟
انواع مختلفی از اختلالات خوردن وجود دارد. برخی افراد ممکن است بیش از یک نوع اختلال خوردن داشته باشند. انواع اختلالات خوردن عبارتند از:
- بی اشتهایی عصبی (آنورکسیا): افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی به شدت غذا و کالری را گاهی تا حد گرسنه ماندن محدود میکنند. این بیاشتهایی ممکن است در هر اندازهای باشد. مشخصه آن میل وسواسی به کاهش وزن و امتناع از خوردن مقادیر مناسب غذا برای نوع بدن و سطح فعالیت شماست.
- پرخوری عصبی (بولیمیا): افرادی که مبتلا به پرخوری عصبی تشخیص داده شدهاند، مقدار زیادی غذا را در مدتزمان کوتاهی میخورند یا تصور می کنند که خوردهاند. پس از آن، آنها ممکن است خود را مجبور کنند تا کالری ها را به روشی مانند استفراغ، استفاده از ملینها یا ورزش بیش از حد برای خلاص شدن از بدن خود از غذا و کالری، پاک کنند.
- اختلال پرخوری (BED): افرادی که دارای اختلال پرخوری هستند، رفتارهای اجباری در خوردن را تجربه میکنند. آنها مقدار زیادی غذا را در مدتزمان کوتاهی میخورند؛ با این حال، پس از پرخوری، آنها سعی نمیکنند با ورزش یا روشهای غیرمعمول از شر غذا راحت شوند. در عوض، احساس سیری ناراحت کنندهای دارند و ممکن است با شرم، پشیمانی، گناه یا افسردگی دستوپنجه نرم کنند.
شاید نیاز داشته باشید: مشاوره پیش از اردواج
چه کسانی در معرض خطر اختلالات خوردن هستند؟
اختلالات خوردن در هر سنی ممکن است ایجاد شود. آنها بر همه جنسیتها، نژادها و قومیتها تأثیر میگذارند. این یک افسانه است که اختلالات خوردن بیشتر بر دختران و زنان تاثیر می گذارد. پسران و مردان به یک اندازه در معرض خطر هستند. برخی عوامل ممکن است شما را مستعد ابتلا به اختلالات خوردن کند، مانند:
- سابقه خانوادگی اختلالات خوردن، اعتیاد، یا سایر مشکلات سلامت روان، مانند افسردگی.
- سابقه تروما (جسمی، عاطفی یا جنسی).
- سابقه شخصی اضطراب، افسردگی یا اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD).
- سابقه رژیم گرفتن.
عوامل دیگر عبارتند از:
- دیابت (بیش از یکچهارم زنان مبتلا به دیابت نوع 1 دچار اختلال خوردن میشوند).
- مشارکت در فعالیتهایی که بر ظاهری باریک تمرکز دارند، مانند مدلینگ، ژیمناستیک، شنا، کشتی و دویدن.
- تغییرات عمده زندگی، مانند شروع یک مقطع تحصیلی یا شغل جدید، طلاق یا نقل مکان.
- تمایلات کمالگرایانه.
علائم و علل
چه چیزی باعث اختلالات خوردن میشود؟
ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و اجتماعی در ایجاد اختلالات خوردن نقش دارند. برخی از افراد مبتلا به اختلالات خوردن ممکن است از اقدامات شدید برای محدود کردن مصرف غذا یا گروههای غذایی استفاده کنند؛ خصوصا زمانی که احساس میکنند مدیریت سایر جنبه های زندگی آنها دشوار است. وسواس در مورد غذا به روشی ناسالم برای مقابله با عواطف یا احساسات دردناک تبدیل میشود. بنابراین، اختلالات خوردن بیشتر به دنبال یافتن راهی سالم برای مدیریت احساسات است تا غذا.
برای عبور از چنین اختلالی حضور در کلینیک روانشناسی پرخوری عصبی و بهرهگیری از تراپیست پرخوری عصبی یا روانشناس بیاشتهایی در تهران بهترین راه است.
علائم اختلالات خوردن چیست؟
همیشه نمیتوان از روی ظاهر کسی تشخیص داد که او اختلال خوردن دارد. شما میتوانید با هر وزن و سایز بدن دچار اختلال خوردن شوید. اختلالات خوردن اغلب بر طرز فکر افراد در مورد غذا یا ارتباط با آن تاثیر می گذارد و الزاما در وزن یا سایز آنها منعکس نمیشود.
شاید نیاز داشته باشید: روان درمانی دیابت
علائم خاص اختلالات خوردن بر حسب نوع آن متفاوت است. تشخیص اختلال خوردن ممکن است دشوار باشد، زیرا این اختلال گاهی دقیقا از الگوی رژیمهای غذایی تقلید میکند. یا، فردی که با اختلال خوردن دستوپنجه نرم میکند ممکن است تمایلی به در میان گذاشتن نگرانیهای خوردن خود نداشته باشد. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان اختلال خوردن دارید، ممکن است این تغییرات کلی را مشاهده کنید:
- نوسانات خلقی
- نازک شدن یا ریزش موها
- حضور مکرر در دستشویی بعد از غذا خوردن
- تغییرات وزنی غیرقابل توضیح یا کاهش وزن شدید
- تعریق غیرمعمولی یا گرگرفتگی
علائم دیگر عبارتند از:
- تنها غذا خوردن یا عدم تمایل به غذا خوردن در کنار دیگران
- کنارهگیری از دوستان و فعالیتهای اجتماعی
- قایم کردن غذا یا دور ریختن آن
- قفل شدن روی غذا، کالری، ورزش یا کاهش وزن
- آداب غذا خوردن (جویدن غذا بیش از حد لازم، غذا خوردن در خفا)
تشخیص و درمان
اختلال خوردن چگونه تشخیص داده میشود؟
ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی، مانند پزشکان و روانشناسان، اختلالات خوردن را تشخیص میدهند. تراپیست یا پزشک شما ممکن است علائم را بررسی کند، معاینه فیزیکی انجام دهد و آزمایش خون را تجویز کند. یک مشاور سلامت روان، مانند روانشناس یا روانپزشک، یک ارزیابی روانشناختی انجام میدهد تا درباره رفتارها و باورهای غذایی شما اطلاعات بیشتری کسب کند.
متخصصان سلامت معمولا از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا (DSM) برای تشخیص استفاده میکنند. DSM علائم هر نوع اختلال خوردن را مشخص میکند. برای دریافت تشخیص اختلال خوردن، لازم نیست همه علائم را داشته باشید. و حتی اگر یک اختلال خوردن خاص در فهرست DSM ندارید، ممکن است همچنان برای غلبه بر مشکلات مربوط به غذا به کمک نیاز داشته باشید.
عوارض اختلالات خوردن چیست؟
اختلالات خوردن (خصوصا بیاشتهایی عصبی) در کنار اعتیاد به مواد افیونی، مرگبارترین اختلال روانی جهان است.
محدود کردن شدید کالری، استفراغ عمدی غذا یا ورزش شدید میتواند بر سلامت کلی شما تاثیر بگذارد. یک اختلال خوردن درمان نشده شما را در معرض خطر مشکلات جدی قرار میدهد، مانند:
- آریتمی، نارسایی قلبی و سایر مشکلات قلبی
- ریفلاکس معده
- مشکلات گوارشی
- فشار خون پایین
- نارسایی اندام و آسیب مغزی
- پوکی استخون و آسیبهای دندانی
- کمآبی شدید و یبوست
- توقف سیکلهای قاعدگی و ناباروری
- سکته
اختلالات خوردن چگونه مدیریت میشوند؟
درمان اختلالات خوردن بسته به نوع و نیازهای خاص شما متفاوت است. حتی اگر اختلال تغذیهای تشخیص داده شده نداشته باشید، یک متخصص میتواند به شما کمک کند تا مسائل مربوط به غذا را برطرف کرده و مدیریت کنید. درمانها شامل:
- رواندرمانی: یک متخصص سلامت روان میتواند بهترین روان درمانی را برای شرایط شما تعیین کند. بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات خوردن با درمان شناختی رفتاری (CBT) بهبود مییابند. این شکل از درمان به شما کمک میکند الگوهای تفکر تحریفشدهای را که رفتارها و احساسات را هدایت میکند، درک کرده و تغییر دهید.
- رویکرد مادزلی: این شکل از خانواده درمانی به والدین نوجوانان مبتلا به بیاشتهایی کمک میکند. والدین به طور فعال غذا خوردن کودک را هدایت میکنند، در حالی که کودکان عادات سالمتری را یاد میگیرند.
- دارودرمانی: برخی از افراد مبتلا به اختلالات خوردن، شرایط دیگری مانند اضطراب یا افسردگی دارند. مصرف داروهای ضد افسردگی یا سایر داروها میتواند این شرایط را بهبود بخشد. در نتیجه، افکار شما در مورد خود و غذا بهبود مییابد.
- مشاوره تغذیه: یک متخصص تغذیه با آموزش در زمینه اختلالات خوردن میتواند به بهبود عادات غذایی و ایجاد برنامههای غذایی مغذی کمک کند. این متخصص همچنین میتواند نکاتی را برای خرید مواد غذایی، برنامهریزی و آمادهسازی وعدههای غذایی ارائه دهد.
بهترین رویکرد درمانی اغلب ترکیبی از همه این متخصصان است که با هم کار میکنند تا یک درمان جامع برای رسیدگی به جنبههای فیزیکی، ذهنی و رفتاری به دست آورند.
درمان پرخوری و بیاشتهایی عصبی در تهران
همانطور که قبلتر هم اشاره شد، مراجعه به تراپیست برای درمان پرخوری، بیاشتهایی و سایر اختلالات عصبی خوردن ضروری است.
در کلینیک روان شناسی مایندویژن تعدادی از مجربترین روانشناسان و تراپیستها دور هم جمع شدهاند تا در فضایی امن و آرام، به شما در مسیر درمان اختلالات خوردن و پرخوری و بیاشتهایی کمک کنند.
بدون دیدگاه