درد نوروپاتیک دردی عصبی است که در صورت اختلال عملکرد یا آسیبدیدگی سیستم عصبی شما اتفاق میافتد.
شما میتوانید درد را از هر یک از سطوح مختلف سیستم عصبی خود احساس کنید، از جمله اعصاب محیطی، نخاع و مغز. سیستم عصبی مرکزی شما از نخاع و مغز شما تشکیل شده است. اعصاب محیطی اعصابی هستند که در بقیه بدن شما به مکانهایی مانند اندامها، بازوها، پاها، انگشتان دست و پا پخش میشوند.
رشتههای عصبی آسیبدیده، سیگنالهای اشتباهی را به مراکز درد در بدن شما ارسال میکنند و در نتیجه دردهای عصبی ایجاد میشود. عملکرد عصب ممکن است در محل آسیب عصبی و در نواحی سیستم عصبی مرکزی شما تغییر کند (حساسیت مرکزی).
درد عصبی اختلال در عملکرد یا تغییر در یک یا چند عصب است. حدود 30 درصد از موارد دردهای عصبی به دلیل دیابت رخ میدهد، اما صدها بیماری دیگر – مانند زونا، HIV/AIDS و اختلال مصرف الکل – نیز می توانند باعث آن شوند.
در این مطلب درباره دردهای عصبی، انواع دردهای عصبی، شیوههای تشخیص و درمان آن، دکتر تراپیست دردهای عصبی و کلینیک درمان دردهای عصبی به تفصیل برایتان توضیح خواهیم داد.
شاید نیاز داشته باشید: روان درمانی پرخوری عصبی
علائم دردهای عصبی چیست؟
علائم درد نوروپاتیک ممکن است شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- دردی که بدون دلیل ظاهری اتفاق میافتد (درد خودبهخود): این ممکن است شامل سوزش، ضربه زدن یا درد شبیه شوک الکتریکی، گزگز، بیحسی یا احساس سوزنسوزن شدن باشد.
- آلودینیا: زمانی اتفاق میافتد که محرکهای معمولی بدون درد – مانند سرما، فشار یا مسواک زدن روی پوست شما – باعث احساس درد در شما شود. آلودینیا یک حساسیت شدید نسبت به لمس است.
- هایپرآلژزی (پردردی): این زمانی اتفاق میافتد که محرکهای دردناک معمولی – مانند گرما -باعث احساس درد شدید یا افزایشی شوند.
- دیسستزیا: یعنی پاسخ به حساسیتهای نامتعارف غیرطبیعی. به هر احساس غیرمنتظرهای اشاره دارد که باعث حس ناخوشایند، عجیب یا دردناک در بدن میشود.
- بیخوابی: بیخوابی یا اختلال در خواب هم ممکن است باعث بروز دردهای عصبی شود.
دلایل بروز دردهای عصبی چیست؟
مواردی که ممکن است باعث بروز دردهای عصبی شوند عبارتند از:
- اختلال سوءمصرف الکل
- دیابت
- شرایط عصبی صورت
- اچآیوی و ایدز
- اختلالات سیستم عصبی مرکزی مانند سکته مغزی، بیماری پارکینسون و مولتیپل اسکلروزیس (MS)
- سندروم درد منطقهای پیچیده
- زونا
سایر علتهای بروز دردهای عصبی عبارتند از:
- داروهای شیمی درمانی (سیس پلاتین، پاکلیتاکسل، وین کریستین)
- رادیوتراپی
- قطع عضو، که میتواند باعث درد عضو شبح شود
- التهاب عصب نخاعی
- تروما یا جراحیهایی که منجر به آسیب عصبی میشود
- تومورهایی که به اعصاب فشار وارد میکنند
شاید نیاز داشته باشید: مشاوره بعد از طلاق
تشخیص و آزمایش دردهای عصبی
تراپیست یا روانپزشک دردهای عصبی، چگونه دردهای عصبی را تشخیص میدهد؟
تراپیست یا روانپزشک دردهای عصبی سابقه پزشکی شما را بررسی میکند و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. اگر دکتر شما بداند یا مشکوک باشد که شما آسیب عصبی دارید، علائم معمول درد نوروپاتیک را تشخیص خواهد داد. آنها سپس سعی میکنند علت اصلی را پیدا کنند.
مدیریت و درمان دردهای عصبی
درمان درد عصبی به علت زمینهای وقوع آن و آنچه برای علائم منحصربهفرد شما کار میکند بستگی دارد. تراپیست شما بر اساس این عوامل، یک طرح درمان شخصی برایتان ایجاد میکند.
اهداف درمان دردهای عصبی
- درمان تمام بیماریهای زمینهای منجر به دردهای عصبی (به عنوان مثال، پرتودرمانی یا جراحی برای کوچک کردن توموری که به عصب فشار میآورد)
- فراهم کردن مسکنهای لازم
- حفظ عملکرد صحیح بدن
- بهبود کیفیت زندگی شما از طریق مشاوره
در بیشتر موارد، برای مدیریت درد عصبی به ترکیبی از درمانها نیاز دارید. این درمانها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مسکنهای بدون نسخه (OTC). شامل داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن است.
- داروهای ضدتشنج. کارشناسان هنوز به درستی نمیدانند چرا داروهای ضدتشنج برای برخی از افراد مبتلا به دردهای نوروپاتیک اینقدر خوب عمل میکنند. برخی معتقدند این داروها در سیگنالهای درد در بدن شما تداخل ایجاد میکنند.
- داروهای ضدافسردگی. اضطراب و افسردگی میتواند درد عصبی را بدتر کند. داروهای ضدافسردگی در ارائه تسکین درد نوروپاتیک موفق عمل کردهاند. کارشناسان معتقدند این داروها درد و همچنین علائم اضطراب و افسردگی را درمان میکنند.
- درمانهای موضعی. لیدوکائین یا کپسایسین ممکن است به کاهش درد نوروپاتیک کمک کند. میتوانید این کرمها، پمادها یا چسبها را مستقیما روی نواحی آسیب دیده بمالید.
- مسدودکنندههای عصبی. این تزریقها میتوانند درد را به طور موقت تسکین دهند. یک پزشک تزریق را نزدیک به عصب آسیب دیده یا گروهی از اعصاب شما انجام میدهد.
- فیزیوتراپی. رویکرد فیزیوتراپیست به تسکین درد، سفتی و ناراحتی ناشی از درد نوروپاتیک کمک میکند. همچنین میتواند بدن شما را تشویق کند تا مواد شیمیایی طبیعی تسکیندهنده درد تولید کند. فیزیوتراپی ممکن است شامل انواع مختلف ماساژ و ورزش باشد.
- جراحی. در برخی موارد، جراحی میتواند به کاهش علائم درد عصبی کمک کند. جراح ممکن است بتواند اعصاب خاصی را برای کاهش یا از بین بردن درد رها، ترمیم یا حتی حذف کند.
- مشاوره روانی. علاوه بر درمان پزشکی، ممکن است از مشاوره روانشناسی نیز بهرهمند شوید. دکتر تراپیست دردهای عصبی میتواند به شما کمک کند تا با استرس عاطفی ناشی از درد نوروپاتیک مقابله کنید. مراجعه به کلینیک درمان درد عصبی و بهرهگیری از تراپیست دردهای عصبی در تهران یا دکتر درمان سردرد عصبی، میتواند کمک شایستهای به شما بکند.
اگر این درمانها درد عصبی را تسکین ندهند، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است تحریک نخاع، تحریک اعصاب محیطی یا تحریک مغز را توصیه کند. دکتر شما میتواند در مورد مزایا و معایب این نوع درمان با شما صحبت کند.
شاید نیاز داشته باشید: سوگ درمانی
آیا میشود از بروز دردهای عصبی پیشگیری کرد؟
همیشه نمیتوانید از بروز درد عصبی جلوگیری کنید. اما مواردی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر کلی بروز این دردها رعایت کنید:
- ترک کردن سیگار
- انجام دادن یک روتین ورزشی مناسب برای بدن شما
- خوردن میوههای تازه، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی زیاد
- کاهش زیاد مصرف نوشیدنیهای الکلی
- رصد کردن منظم قند خون در صورت ابتلا به دیابت
درمان دردهای عصبی در تهران
کلینیک روان شناسی مایندویژن به واسطه حضور روانشناسان و تراپیستهای مجرب، محل خوبی برای تشخیص و درمان دردهای عصبی است.
در صورت ابتلا به هرنوع درد عصبی، شما میتوانید با همکاران ما تماس بگیرید تا در اسرع وقت برایتان زمان ملاقات تعیین کنند.
بدون دیدگاه