حمله پانیک

فهرست مطالب

از زبان متخصص بشوید؛ دکتر رسا صوفی املشی

آیا گاهی اوقات دچار حملات ناگهانی اضطراب و ترس شدید می‌شوید که چند دقیقه طول می‌کشد؟ شاید قلب‌تان تند می‌زند، عرق می‌کنید و احساس می‌کنید نمی‌توانید نفس بکشید یا واضح فکر کنید. آیا این حملات در زمان‌های غیرقابل پیش‌بینی و بدون هیچ محرک ظاهری اتفاق می‌افتند و باعث می‌شوند که شما در مورد احتمال داشتن یک حمله دیگر در هر زمان نگران باشید؟

اختلال هراس یا پانیک درمان‌نشده می‌تواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده و منجر به مشکلات در محل کار یا زندگی شود. خبر خوب این است که اختلال حمله پانیک قابل درمان است. در این مطلب قرار است درباره علائم اختلال هراس و نحوه یافتن کمک بیشتر بیاموزید. ضمنا درباره بهترین دکتر برای درمان پانیک و دکتر روانشناس درمان پانیک صحبت خواهیم کرد.

اختلال حمله پانیک چیست؟

افراد مبتلا به اختلال پانیک دچار حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره می‌شوند. این حملات با موج ناگهانی ترس یا ناراحتی یا احساس از دست دادن کنترل مشخص می‌شود، حتی زمانی که هیچ خطر یا محرک واضحی وجود ندارد. همه کسانی که حمله پانیک را تجربه می کنند به اختلال پانیک مبتلا نمی‌شوند.

حملات پانیک اغلب شامل علائم فیزیکی است که ممکن است شبیه حمله قلبی باشد، مانند لرزش، سوزن سوزن شدن یا ضربان قلب سریع. حملات پانیک در هر زمانی ممکن است رخ دهد. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال پانیک در مورد احتمال حمله مجدد نگران هستند و ممکن است زندگی خود را به طور قابل توجهی تغییر دهند تا دچار حمله دیگری نشوند. حملات پانیک می تواند به دفعات چندین بار در روز یا به ندرت چند بار در سال رخ دهد.

اختلال پانیک اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می‌شود. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به اختلال پانیک هستند.

خبر خوب این است که این اختلال را می‌توان با حضور در کلینیک درمان پانیک در تهران درمان کرد.

شاید نیاز داشته باشید: درمان اضطراب اجتماعی

علائم و نشانه‌های اختلال پانیک

افرادی که دچار حملات پانیک می‌شوند نشانه‌های زیر را دارند:

  • حملات پانیک ناگهانی و مکرر با اضطراب و ترس شدید
  • احساس خارج از کنترل بودن، یا ترس از مرگ یا عذاب قریب‌الوقوع در طول حمله پانیک
  • نگرانی شدید در مورد زمان وقوع حمله پانیک بعدی
  • ترس یا اجتناب از حضور در مکان‌هایی که حملات پانیک در گذشته رخ داده است
  • بروز علائم فیزیکی در هنگام حمله پانیک، مانند:
  • تپش قلب شدید
  • عرق کردن
  • لرز
  • سختی تنفس
  • ضعف و سرگیجه
  • گزگز شدن و بی‌حسی دست‌ها
  • درد قفسه سینه
  • درد معده و حالت تهوع

دلایل بروز حملات پانیک چیست؟

اختلال هراس گاهی اوقات در خانواده‌ها دیده می‌شود، اما هیچ کس به طور قطع نمی‌داند که چرا برخی از اعضای خانواده به آن مبتلا هستند در حالی که برخی دیگر ندارند. محققان دریافته‌اند که چندین بخش از مغز و برخی فرایندهای بیولوژیکی ممکن است نقش مهمی در ترس و اضطراب داشته باشند.

برخی از محققان فکر می‌کنند حملات پانیک مانند “هشدار کاذب” است که در آن غرایز معمولی بقا در بدن ما اغلب، خیلی شدید یا ترکیبی از این دو فعال است. به عنوان مثال، فردی که مبتلا به اختلال هراس است، ممکن است ضربان قلب خود را احساس و تصور کند که دچار حمله قلبی شده است. این موضوع ممکن است به یک چرخه معیوب منجر و باعث شود که شخص حملات پانیک را تجربه کند که ظاهرا غیرمعمول است. محققان در حال مطالعه نحوه تعامل مغز و بدن در افراد مبتلا به اختلال پانیک برای ایجاد درمان های تخصصی‌تر هستند. علاوه بر این، محققان به دنبال راه‌هایی هستند که بفهمند چگونه استرس و عوامل محیطی در این اختلال نقش دارند.

شاید نیاز داشته باشید: مشاوره خانواده

نحوه درمان اختلال پانیک

اگر علائم اختلال پانیک را تجربه می‌کنید، با یک دکتر روانشناس درمان پانیک صحبت کنید. پس از بحث در مورد سابقه شما، یک تراپیست درمان پانیک در تهران یک معاینه فیزیکی انجام دهد تا مطمئن شود که یک مشکل فیزیکی نامربوط، باعث علائم شما نمی‌شود.

یک تراپیست شما را به یک متخصص سلامت روان مانند روانپزشک، روانشناس یا مددکار اجتماعی بالینی ارجاع دهد. اولین قدم برای درمان موثر، تشخیص این بیماری است که معمولا از یک متخصص سلامت روان انجام می شود.

اختلال پانیک به طور کلی با روان‌درمانی (که گاهی اوقات «گفتار درمانی» نامیده می‌شود)، دارو، یا هر دو درمان می شود. با یک روانشناس در مورد بهترین درمان مناسب خودتان صحبت کنید.

روان‌درمانی حمله پانیک

درمان شناختی رفتاری (CBT)، یک نوع روان‌درمانی مبتنی بر تحقیقات است که معمولا برای درمان اختلال پانیک استفاده می‌شود. CBT روش‌های مختلف تفکر، رفتار و واکنش به احساساتی را که در حین یا قبل از حمله پانیک رخ می‌دهد، به شما می‌آموزد. زمانی که یاد بگیرید به احساسات فیزیکی اضطراب و ترس در طول حمله پانیک واکنش متفاوتی نشان دهید، حملات ممکن است کمتر شوند.

مواجهه درمانی یک روش متداول CBT است که بر رویارویی با ترس‌ها و باورهای مرتبط با اختلال هراس تمرکز می‌کند تا به شما کمک کند در فعالیت‌هایی که از آن‌ها اجتناب کرده‌اید، شرکت کنید.

دارودرمانی حملات پنیک

درمان‌گرها ممکن است برای درمان اختلال پانیک دارو تجویز کنند. انواع مختلف دارو می‌تواند موثر باشد، از جمله:

  • داروهای ضد‌افسردگی، مانند مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) و مهارکننده‌های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs)
  • مسدودکننده‌های بتا
  • داروهای ضد اضطراب مانند بنزودیازپین ها

شاید نیاز داشته باشید: روان درمانی قربانیان خشونت

چگونه از خودم و دیگران در برابر اختلال پانیک حمایت کنم؟

آگاهی کسب کنید

یک راه خوب برای کمک به خود یا یکی از عزیزانی که ممکن است با حملات پانیک یا اختلال هراس دست‌و‌پنجه نرم کنند، جستجوی اطلاعات است. در مورد علائم هشدار تحقیق کنید، در مورد گزینه‌های درمانی بیاموزید و با تحقیقات فعلی به‌روز باشید.

ارتباط گرفتن با دیگران

اگر علائم اختلال هراس را تجربه می‌کنید، در مورد احساس خود با فردی که به آن اعتماد دارید، گفتگوی صادقانه داشته باشید. اگر فکر می‌کنید که یکی از دوستان یا اعضای خانواده ممکن است با اختلال هراس دست‌و‌پنجه نرم کند، زمانی را برای صحبت با او اختصاص دهید تا نگرانی خود را بیان کنید و به آن‌ها اطمینان خاطر بدهید.

مراجعه به کلینیک درمان پانیک در تهران

بهترین راه درمان اختلال پانیک، مراجعه به روانشناس متخصص یا یک کلینیک روان شناسی درمان پانیک است. در کلینیک مایندویژن شماری از بهترین متخصصان و روانشناسان درمان پانیک با سوابق علمی و تجربیات درخشان در خدمت شما هستند. شما می‌توانید پس از تماس با همکاران ما، وقت ملاقات تعیین کرده و برای درمان اختلال درمان پانیک در تهران اقدام کنید.

کلینیک مایندویژن
کلینیک مایندویژن

همه ما در زندگی با چالش‌ها و مشکلات روبرو می‌شویم. اما مهم این است که چگونه با آن‌ها برخورد کنیم. کلینیک روانشناسی مایندویژن با تیم متخصص و متعهد خود، آماده است تا شما را در مسیر بهبود روانی و افزایش کیفیت زندگی همراهی کند. با رویکردی جدید به مشکلات روانی، مایندویژن به شناخت عمیق‌تر خود و بهبود روابط شما کمک می‌کند.

صفحه اینستاگرام ما

6 دیدگاه ها

  • من که از وقتی این حمله‌ها شروع شدن، همش نگران سلامتی و قلبمم. چک‌آپ هم می‌رم ولی باز هم خیالم راحت نمی‌شه. دکتر می‌گه چیزی نیست ولی این ترس از مرگ ولم نمی‌کنه.

    • آره، این ترس از مرگ تو حمله‌های پنیک خیلی شایعه. خودم وقتی وسط حمله بودم، حس می‌کردم قلبم داره از کار می‌افته، ولی دکترم بهم گفت که این فقط واکنش بدنمه، نه چیزی بیشتر. سعی کن به یاد داشته باشی که همه این حس‌ها واقعیه، ولی خطرناک نیست. خودت رو سرزنش نکن و اگه دوست داشتی یه روان‌درمانگر خوب می‌تونه تمریناتی بهت بده که یاد بگیری این حس‌ها رو چطور مدیریت کنی.

  • منم همش با این حمله‌های لعنتی درگیرم! حس می‌کنم هر جا می‌رم قراره بیاد سراغم. تو جمعم که باشم یه‌دفعه شروع می‌شه و همش می‌ترسم جلو بقیه ضایع شم. چیکار کنم که حداقل تو جمع کنترلش کنم؟

    • خیلی خوب درکت می‌کنم! این وحشت از اینکه تو جمع حمله کنی خیلی عذاب‌آوره. چیزی که به من کمک کرد اینه که به خودم بگم «اینا موقته، قراره بره و تموم شه.» چند باری تمرین کردم که خودمو آروم کنم و حتی یه تکنیک کوچک، مثل اینکه یه نوشیدنی خنک داشته باشی و جرعه جرعه بخوری، می‌تونه حواس تو پرت کنه. بعضی وقتا هم با خودم قرار می‌ذارم که اگه خیلی حالم بد شد، بیام بیرون چند دقیقه نفس بکشم. یه مشاور هم داشتم که با تکنیک‌های مواجهه‌ی تدریجی، ترس از جمع رو برام کمتر کرد.

  • من این حمله‌های پنیک دیگه خیلی دارن اذیتم می‌کنن، قلبم شروع می‌کنه تند تپیدن، حس می‌کنم قراره بمیرم. هر چی هم نفس عمیق می‌کشم فایده نداره! کسی تجربه داره چیکار کنم اینا کمتر بشه؟

    • اول از همه بدون که تنها نیستی. منم وقتی حمله پنیک میاد سراغم، حس مرگ و تنگی نفس می‌کنم و دقیقا این تپش‌های قلب دیوونه‌م می‌کنه. چیزی که به من کمک کرده اینه که تمرکز کنم روی حواسم. مثلا به اطرافم دقیق می‌شم یا سعی می‌کنم یه چیزی لمس کنم و حسش کنم. یه روان‌درمانگر هم دارم که راه‌هایی مثل تکنیک تنفس یا تمرین ذهن‌آگاهی یادم داده، شاید اگه بتونی با یه مشاور حرف بزنی اوضاع خیلی بهتر بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *