دوست ندارید از منزل خارج شوید، از تختخواب به سختی بیرون میآیید، منزوی شدهاید، احساس اندوه و گریه دارید و دیگر مثل قبل از کارهای جذاب لذت نمیبرید. اینها ممکن است علائم افسردگی باشد، خصوصا اگر بیش از دو هفته چنین علائمی را تجربه کنید.
افسردگی یکی از رایجترین اختلالات روانی است که ممکن است همه ما به صورت مقطعی یا طولانی آن را تجربه کرده باشیم.
علائم افسردگی
افسردگی زمانی یک اختلال محسوب میشود که علائم آن بیش از دو هفته طول بکشد. برخی از شایعترین علائم افسردگی عبارتند از:
- احساس مکرر غم
- گریه کردن یا تمایل به گریه
- از دست دادن اعتماد به نفس
- داشتن افکار خودکشی یا خودزنی
- حس گناه
- بیانگیزگی
- بروز مشکل در تصمیمگیریهای کوچک و بزرگ
- عدم لذت از کارهای سابقا لذتبخش
- انزوا از اجتماع
- خواب زیاد یا بیخوابی (اختلال در خواب)
انواع افسردگی
افسردگی انواع مختلفی دارد و نوع درمان افسردگی به شدت آن بستگی دارد.
افسردگی خفیف
هنگامی است که تاثیر علائم افسردگی روی زندگی روزمره شما شدید و عمده نباشد. در حالت افسردگی خفیف عموما روحیه و خلق شما به شکل دائمی پایین است و شما از انجام کارهایی که قبلا از آنها لذت میبردید، لذت نمیبرید.
شاید نیاز داشته باشید: درمان وابستگی شدید
افسردگی عمده
نوع شدیدتر افسردگی است که میتواند به مداخله دارویی با بستری شدن منجر شود. علائم این نوع از افسردگی شدیدتر است و تبعات آن باعث اختلال در زندگی روزمره فرد مبتلا خواهد شد و روی مواردی نظیر کیفیت یا زمان خواب و اشتها تاثیر خواهد گذاشت. مبتلایان به این نوع از افسردگی ارزشی در زندگی کردن نمیبینند و نسبت به آن دلسرد هستند.
اختلال دوقطبی
نوعی از افسردگی است که با یک حالت شیدایی و سرخوشی در نوسان است. مبتلایان به این اختلال گاهی بسیار شاد و هیجانزده هستند و ناگهان پس از گذراندن این دوره، وارد یک فاز شدید از افسردگی خواهند شد.
اختلال عاطفی فصلی (SAD) –
نوعی از افسردگی است که با فصول پاییز و زمستان که در آن روزها کوتاهتر است و ممکن است هوا ابری و گرفته باشد ارتباط دارد. این نوع از افسردگی با پایان فصول سرد و نزدیک شدن به فصل بهار خودبهخود کاهش پیدا میکند.
افسردگی پس از زایمان
این نوع افسردگی که پس از زایمان حادث میشود، علاوه بر زنان ممکن است مردان را هم درگیر کند.
چه زمانی برای درمان افسردگی اقدام کنیم؟
اما از کجا بفهمیم که افسردگی ما نیاز به درمان و مداخله روانشناس یا روانپزشک دارد؟
زمانی که افسردگی شما روی بخشهای مختلف زندگی شما سایه اندازد و عملکرد شما را در زمینههایی مثل کار، روابط عاطفی و روابط اجتماعی تحت تاثیر قرار دهد یا به طور کلی احساس شادی را از شما بگیرد، شما نیازمند درمان افسردگی توسط افراد متخصص هستید.
افراد مبتلا به افسردگیهای عمده ممکن است فکر کنند که هیچگاه درمان نخواهند شد، اما این تفکر اشتباه است. با علم روز در حوزه روان و انواع روشهای درمانی، درمان افسردگی چیز غیرممکنی نیست و در حال حاضر میلیونها فرد در جهان با این روشهای مشغول غلبه کردن بر مشکل افسردگی خود هستند.
وقتی مبتلا به افسردگی باشید، زندگی هم برای خودتان دشوار میشود و هم برای نزدیکانتان. اینجاست که لزوم مراجعه به کلینیک روان شناسی و بهره گرفتن از انواع درمان افسردگی خودش را نشان میدهد.
شاید نیاز داشته باشید: مشاوره اعتماد به نفس
روشهای درمانی افسردگی
درمان شناختی – رفتاری
هدف از این نوع درمان، شناسایی و رفع افکاری است که منجر به رفتارهای منفی در بیمار شده است. فرض این درمان که آن را CBT هم مینامند بر این است که «نحوه تفکر و رفتار ما بر احساسات ما تاثیر میگذارد».
درمان بین فردی
این نوع از درمان افسردگی بر این موضوع استوار است که چگونه سلامت روان انسان بر روابط او تاثیر میگذارد. فلسفه این درمان این است که اختلالاتی مثل افسردگی معمولا ناشی از وجود مشکل در ارتباط ما با دیگران است.
رواندرمانی پویشی
این درمان در پی کشف این است که افکار ناخودآگاه یک فرد، چگونه بر رفتار آنها تاثیر میگذارد. این روش به فرد کمک میکند تا احساسات و تجربیات قدیمی و ریشهدار خود را کشف و نسبت به آنها شناخت و بینش عمیقتری پیدا کند.
شاید نیاز داشته باشید: سوگ درمانی
این درمان برای کمک به افرادی که دچار افسردگی مکرر هستند طراحی شده و بر ذهنآگاهی و تکنیکهای آن استوار است و از طریق این تکنیکها، الگوهای تفکر منفی را از بین میبرد.
8 دیدگاه ها
در چه مواقعی میتوان از داروهای ضد افسردگی برای درمان اضطراب استفاده کرد؟
داروهای ضد افسردگی نسبت به بنزودیازپینها (مثل کلردیازپوکساید و اکسازپام) برای درمان اضطراب در بلندمدت مؤثرترند و ریسک وابستگی به آنها کمتره.
چرا داروهای ضد افسردگی سریع اثر نمیکنند؟
به خاطر زمانبر بودن ساخت فاکتورهای نوروتروفیک مغزی، پاسخ حداکثری به داروهای ضد افسردگی معمولاً یک تا دو ماه بعد از شروع درمان ظاهر میشه.
درود! من چهل سالمه و از ده سال پیش افسردگی دارم. یکی دو سالی بهتر بودم، اما از پاییز امسال دوباره حالم بد شده. بدون دلیل گریه میکنم و عصبی میشم. از خودم ناراضیام و از وضع موجود شاکیام. همسرم هم مشکل زود ارضایی داره و هیچ اقدامی نمیکنه. چیکار کنم؟
با توجه به علائمت، ممکنه دوباره نیاز به شروع درمان افسردگی داشته باشی.
چطور بفهمیم که افسردهایم؟
افسردگی 9 نشانه داره. اگه 5 تا از این علائم رو به مدت 6 ماه داشته باشی، باید به روانپزشک مراجعه کنی. علائمش شامل خلق افسرده، بیخوابی، کمخوابی یا پرخوابی، کاهش اشتها، بیحوصلگی، فقدان انرژی، کاهش علاقه به فعالیتهای روزمره و افکار مربوط به مرگ یا خودکشی هست. اگه این علائم طی یک ماه ظاهر بشه، حتماً باید به روانشناس مراجعه کنی.